onsdag 19. august 2015

Mejadra - ris og linserett



Ingredienser (til 6)


  • 250 gram grønne eller brune linser
  • 4 middels løk (ca 700 gram)
  • 3 ss mel
  • Ca 2,5 dl solsikkeolje
  • 2 ts kummin-frø
  • 1,5 ss korianderfrø
  • 200 gram basmatiris
  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 ts malt turmeric
  • 1 1/2 ts malt allehånde
  • 1 1/2 ts malt kanel
  • 1 ts sukker
  • 3,5 dl vann
  • Salt og pepper

Putt linsene i en liten gryte, dekk med rikelig med vann og kok i 12-15 minutter til linsene har myknet, men fortsatt har tyggemotstand.

Skrell løken og skjær i tynne skiver. Legg på en stor flat tallerken e.l. og sprinkle med melet og 1 ts salt. Bland godt med fingrene. Varm opp solsikkeoljen på sterk varme i en middels stor gryte med tykk bunn. Test om det er varmt nok ved å hive oppi en liten løk-bit, og det bør brase skikkelig.

Reduser varmen til middels, og tilsett 1/3 av løken. Stek i 5-7 minutter. Rør innimellom med en tresleiv. Løken er ferdig når den er gyldenbrun og "crispy". Flytt løken over i et dørslag med kjøkkenpapir oppi. Tilsett litt mer salt.

Gjenta dette med de andre to tredelene av løken. Tilsett evt litt mer olje.

Tørk av gryten. og tilsett kummin og koriander. Plasser over middels varme og stek krydderne i et par minutter. Tilsett ris, olivenolje, turmeric, allehånde, kanel, sukker, 1/2 ts salt og rikelig med svart pepper. Bland godt, så risen blir godt dekket med olje. Tilsett de kokte linsene og vann. Kok opp, dekk med et lokk og la putre forsiktig over lav varme i 15 minutter.

Ta gryten av varmen. Fjern lokket. Dekk risen raskt med et rent håndkle. Legg lokket godt tilbake, og sett til side i 10 minutter.

Til slutt tilsettes halvparten av den stekte løken til ris/linseblandingen og blandes forsiktig inn med en gaffel. Haug blandingen opp i en grunn serveringsbolle og hell over resten av løken. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar